Blogi

Mitä yhteisöllisyydellä voidaan ratkaista?

Olet varmasti kuullut, että ajassamme kysellään paljon yhteisöllisyyden perään. Kun sitten tiedustelee, että mitä se yhteisöllisyys tarkoittaa, saa kirjavia vastauksia. Yksi kaipaa kuuntelijaa, toinen sparraajaa. Joku ajattelee sen olevan yhdessä tekemistä toisen filosofoidessa koko kylän kattavaa hyvää tahtoa. He kaikki ovat oikeassa. Näistä asioista, tavoitteista ja ideoista koostuvat ihannekuvat paremmasta maailmasta.

Yhteisöllisyyteen kuuluvat ihanteet, arvot ja tavoitteet. Siihen kuuluu myös yhteinen ponnistelu niiden hyväksi ja yhteiset hetket, joilla kulttuuria vaalitaan ja rakennetaan. Voisi jopa sanoa, että hyvä yhteisö parantaa ihmisen tapaa elää. Uuden elämän oppimisesta päihdekuntoutuksessa kertoo myös video, jossa koripallovalmentaja Toni Nyman maalaa kuvaa yhteisöllisyyden ytimistä. Hän jos kuka on elävä esimerkki toimivien käytänteiden merkityksistä uusien tavoitteiden saavuttamisessa. Katso video tekstin lopussa olevasta linkistä!

Yhteisölliset toimintatavat lisäävät ymmärrystä itsestä ja oman roolin merkityksestä yhteisön toimivuudelle. Lisäksi ne antavat mahdollisuuden kasvaa yhteisön avulla paremmaksi versioksi itsestään. Kukaan ei voi kehittyä yhteisön kustannuksella, vaan nimenomaan toimimalla yhteisten päämäärien hyväksi. Kohta alkava yhteisöohjaajakoulutus on sinua varten, jos kohtaat työssäsi ihmisiä, erilaisia ryhmiä tai olet muuten kiinnostunut vertaisryhmätoiminnasta. Ehkä haluat, että näkisit ihmisten tukevan toisiaan paremmin työssään ja elämässään. Jos toimit esimiestehtävissä ja sinulla on tavoitteena tiimin toimivuuden tehostaminen, on kohta alkava yhteisöohjaajakoulutus tilaisuus, johon kannattaa tarttua. Sinulla on ainakin kolme hyvää vaihtoehtoa:

  1. Tule koulutukseen itse. Lupaamme sinulle mielenkiintoisen ja silmiä avaavan prosessin itseesi ihmisenä ja esimiehenä. Luottamukselliset keskustelut, palautteet, prosessit ja jäsennykset odottavat sinua.
  2. Lähetä koulutukseen yksi tai useampi tiimin jäsen. Lupaamme, että tiimi saa uutta virtaa ja uusia työskentelytapoja. Kun tiimin yksilöt kehittyvät, kehittyy koko tiimi. Mitä useampi kehittyy, sitä enemmän tiimi saa aikaan.
  3. Tule itse ja ota tiimistä joku mukaan. Tämä kombo on todettu toimivaksi. Lupaamme lisääntyvän yhteistyön ja yhteisymmärryksen palkitsevan runsaalla kädellä. Saat vähemmän ristiriitoja ja vähemmän selän takana puhumista. Vastaavasti tiimissä luottamus ja ratkaisukeskeisyys kasvavat.

Ratkaiseeko yhteisöhoito, yhteisökuntoutus tai yhteisöllisyys – mitä nimitystä milloinkin halutaan käyttää – tiimin ongelmat? Sanon sen suoraan: Ei. Ei mikään ideologia tai ismi ratkaise ongelmia, vaan ihmiset. Tosin ihmiset niitä luovatkin, mutta se on toinen tarina. Ihmisten toiminnan ymmärtäminen ja sen ohjaaminen ryhmä- ja tiimityön keinoin on avain lisääntyvään hyvinvointiin. Menestys puolestaan on seurausta hyvinvoinnista, eikös!

Lähde siis oppimaan, miten rakennetaan voittavaa kulttuuria. Vahva käytännön osaamisemme yhteisöjen rakentamisesta ja kehittämisestä on käytettävissäsi. Tukenasi on koko koulutusryhmä ja pääset itse muita auttamalla kehittämään omaa osaamistasi. Luottamuksen, rohkeuden, sitoutumisen ja vastuullisuuden kasvattamisen aika on nyt.

Lue lisää koulutuksesta ja ilmoittaudu tästä! Voit kuunnella kouluttajamme haastattelun oman leipätyönsä ääreltä seuraavasta postauksestamme.

Tässä vielä linkki mielenkiintoiseen videoon Tony Nymanin yhteisöllisyysajatuksista.

Kirjoittaja: Johan Vartiainen

Uusimmat blogikirjoitukset